Επικοινωνία

Επικοινωνία

Διεύθυνση 1
Πολύβιου 50 & Σταθοπούλου 17, Μεγαλόπολη
Τηλέφωνο
27910-29207
Διεύθυνση 2
Μεταμορφώσεως 8, Τρίπολη
Τηλέφωνο
2710-235943
Διεύθυνση 3
Τρόπαια Αρκαδίας
Τηλέφωνο
27970-29187
Email
info@xtraka.gr

Ακολουθήστε μας

Blog

ΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΟΣΔΕ 2024

Ξεκίνησε η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2024 με καταληκτική προθεσμία υποβολής την Πέμπτη 12.09.2024.

Ενιαία αίτηση είναι η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης που καλείται να υποβάλλει ο γεωργός και η οποία καλύπτει όλες τις παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων.

Η κατάθεση μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας συνεπάγεται μείωση των ποσών:

α) που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα

β που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Είναι υποχρεωτική η υποβολή δικαιολογητικών ως ακολούθως:

1. Σε περίπτωση που γεωργός αιτείται για 1η φορά το έτος 2024, υποβάλλει υποχρεωτικά αντίγραφα των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικά μισθωτήρια ή έντυπα). Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν γνήσιο της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών.

Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας έχουν υποχρέωση δήλωσης όλων των πληροφοριακών στοιχείων των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων. Στην περίπτωση ετήσιου μισθώματος κάτω από 960€ (ή 80€/μήνα) οι ιδιοκτήτες εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής του συμφωνητικού αγρομίσθωσης

2. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων υποβάλλονται από το γεωργό εφόσον τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 ή έχουν λήξει.

3. Στην περίπτωση που ο γεωργός δηλώσει αγροτεμάχιο εντός περιοχών στις οποίες εφαρμόστηκε η ΚΑΤΑΝΟΜΗ 2016-2023, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλει τουλάχιστον ένα παραστατικό νόμιμης νομής ή κατοχής.

4. Όταν ο γεωργός αιτείται κάποια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ή/και την ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι.

5. Όταν ο γεωργός αιτείται κάποια από τα οικολογικά προγράμματα.

6. Στην περίπτωση που ο γεωργός δηλώσει αγροτεμάχιο εντός περιοχών προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου ή ζώνης.

7. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια που μετέχουν στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα», για την τήρηση των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέσμευσης. Ως εκ τούτου οι ημερομηνίες των ενοικιαστηρίων πρέπει να καλύπτουν το έτος αιτήσεων/δεσμεύσεων. Ομοίως και για τα εν δυνάμει προς ένταξη αγροτεμάχια στο πλαίσιο των προσκλήσεων του 2024.

8. Η υποβολή δικαιολογητικών άρδευσης, είναι υποχρεωτική για την πληρωμή του μέτρου Μ10.1.04: Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα, της αγροτικής ανάπτυξης. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων ΕΑΕ 2024 για τους ενταγμένους παραγωγούς στη Δράση Μ10.1.04 – Μείωση νιτρορύπανσης, τα δικαιολογητικά άρδευσης αγροτεμαχίων μεταφέρονται όπως είχαν υποβληθεί στην ΕΑΕ 2023.

Επισημαίνεται ότι τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά έγγραφα συμπληρώνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του αιτούντα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετης προσκόμισης τους μετά τη διαδικασία ελέγχου διότι, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών και των διοικητικών ελέγχων είναι αυτά που έχουν υποβληθεί και καταχωρηθεί στα πεδία της αίτησης και των πάσης φύσεως εντύπων ελέγχων.

Οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα. Γεωργικές εκτάσεις στις οποίες δεν ασκείται γεωργική δραστηριότητα, δεν είναι επιλέξιμες.

Για το έτος 2024 και εφεξής, επιπλέον δεν θα είναι επιλέξιμες οι παρακάτω περιπτώσεις εκτάσεων:

• Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών (ενοτήτων) με συντελεστή επιλεξιμότητας (pef) ίσο με το μηδέν, ανεξαρτήτως είδους καλλιέργειας.

• Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου NATURA 2000, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή μόνιμη καλλιέργεια.

Τα αγροτεμάχια πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος.

Οι ζωϊκές εκμεταλλεύσεις πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024.

Στην ΕΑΕ έτους 2024 δηλώνονται οι καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο κατά τον κύκλο παραγωγής, δηλ. από το φθινόπωρο του 2023 έως και το καλοκαίρι του 2024. Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκομιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου).

Leave a Comment